S tako mnogo različitih mogućnosti za obuku vašeg psa koji su danas dostupni može biti prilično komplicirano kad odlučujete koji će program obuke najbolje odgovarati načinu života vas i vašeg ljubimca.
Kao i kod većine stvari u životu, nema jedinstvenog recepta obuke koji je jednak za sve pse. Većina će se složiti da kombinacija tehnika učenja iz različitih izvora daje najbolje rezultate.
Međutim, jedna stvar koja se obično zanemaruje je nužnost da prvo pogledamo sebe. Što MI radimo da utječemo na kućnog ljubimca kojeg pokušavamo trenirati?
U ovom ćemo članku ukazati na važnost vlastitog treninga, prije nego što pokušamo trenirati svog ljubimca.

Naš govor tijela je od izuzetne važnosti u treningu naših pasa. Oni uče promatrajući naš govor tijela, čak i više od učenja verbalnih naredbi. Oni promatraju i reagiraju na način na koji se krećemo i držimo. Ti pokreti tijela odražavaju ono što mi mislimo i osjećamo, a životinje imaju mogućnost da pokupe sve ove neverbalne vrste komunikacije.
Važnost „obuke“ vlasnika je jednako važna, ako ne i važnija od obuke psa. Tehnike obuke psa su vrlo jednostavne i lako ih je svladati, no uspjeh uvelike ovisi o treningu vlasnika.
Psi toliko čitaju naš govor tijela da lako znaju što ćemo učiniti prije nego to učinimo. Zbog toga moramo biti vrlo oprezni kako se krećemo i držimo pred njima.

Brzina kojom hodate, kako se držite, vaš ton glasa, da li šetate bez cilja, gledate u nebo, razgovarate na telefon itd., sve je važno u vašem odnosu. Kada idete u šetnju s psom, udarite jak tempo, imajte cilj, ne gledajte u telefon, pokažite psu da znate kamo idete i da znate što radite, vjerujte pas će vas slijediti sa puno više volje i poštovanja.
Jeste li ikad uzeli povodac vašeg psa ili ga samo pogledali, a vaš pas već postane uzbuđen jer misli da ide u šetnju? Pas je uspostavio povezanost jednostavno promatrajući vaša kretanja! Isti koncept se primjenjuje kada učite vašeg psa da hoda na povodcu. Način na koji držite povodac i brzina kojom
hodate samo su dva primjera ključnih elemenata položaja tijela tijekom treninga. Ukoliko imate jasan ritam, pas će vas bez razmišljanja slijediti.

Jednako tako je važno naučiti promatrati ponašanje i signale koje nam pokazuje naš pas.
Kao vlasnici kućnih ljubimaca, trebamo naučiti promatrati govor tijela naših pasa. Jako je bitno da naučimo čitati njihov govor tijela, da razumijemo što nam komuniciraju, što žele/trebaju ili kako se osjećaju.
Pas koji nervozno hoda kraj vrata možda izražava potrebu za izlaskom van ili pas koji sjedi pored posude za vodu pokazuje da je žedan. Neka se ponašanja ne mogu tako jasno i lako prepoznati.
Psi koji su uplašeni i/ili pod stresom mogu postati agresivni i čak ugristi.
Znate li kako znati je li se vaš pas boji ili pod stresom?
Sjajna knjiga na hrvatskom jeziku „Kako psi komuniciraju“ Mirte
Jambrović, prvi je hrvatski priručnik kojemu je glavna tema pseća
komunikacija.


Ako vaš pas iznenada počne gunđati, postavite si nekoliko pitanja: što se upravo događa u okolini oko njega što je moglo pokrenuti ovu reakciju? Što možete učiniti da biste psa oslobodili tog straha ili stresa? Koji su fizički znakovi koje vam pokazuje?

Poznavanje znakova i signala koje vam kućni ljubimac odašilje toliko je nevjerojatno važno u vašoj namjeri da im omogućite siguran, voljen život bez stresa. Morate znalački vladati tim signalima, tako da se možete nositi s bilo kojom situacijom u kojoj se nađete.
Pas koji iznenada postaje sve uznemireniji može ukazivati na to da ga nešto boli, ili da se ne osjeća dobro, i može ukazati na izlet veterinaru.
Koliko ste puta odveli psa u park na socijalizaciju ili u šetnju? To radimo svi svakodnevno, i psima je to uglavnom predivno iskustvo, većina pasa apsolutno voli priliku trčati i igrati se sa svojim pasjim prijateljima!

No, ponekad stvari ne idu uvijek bez problema, i nažalost, većina problema koji se pojavljuju u parkovima mogu se izbjeći jednostavnim praćenjem govora tijela (i drugih pasa) vašeg psa.
Evo primjera onoga što mislim:
Velika većina ljudi pse šeću u parkovima ili na velikim livadama, i prečesto imaju tendenciju da se tamo zadržavaju komunicirajući i ne obraćajući dovoljno pažnje na svoje pse….dok se psi druže i igraju u čoporu. Ovo često izazove da dolazak novog psa izaziva pretjerano uzbuđenje kod pasa koji su već u čoporu u parku, te može vrlo lako izazvati agresiju/pretjerani strah/svađu i tuču.
Često sedogađa da se u pokušaju razdvajanja pasa ozlijede i vlasnici, u čudu govoreći da je inače njihov pas
društven i da se nikad ne svađa.

 

Istrenirajte sebe da jasno komunicirate govorom tijela sa svojim psom i da jasno naučite po psećem govoru tijela razumjeti što