Danas postoji mnogo zabluda vezanih za korištenje boksova za pse tijekom odgoja ili školovanja, a mi ćemo ovdje objasniti privikavanje na kućni boks za psa. Ljudi često imaju krivo mišljenje kada govorimo o kućnim boksovima (kavezima) za pse jer ih smatraju okrutnim. Međutim, ako se kućni boks koristi na pravilan način, on je koristan prilikom odgoja štenaca, a kasnije kada se pas privikne, psu će tijekom cijelog života biti utočište i siguran prostor.

Kućni boks kao ugodan kutak

PRAVILAN trening i postepeno privikavanje na boks bit će ključan faktor koji će odlučiti je li boks za vašeg psa zatvor ili udobno mjesto za odmor. Ako ćete psa na silu uvesti u boks i zatvoriti ga na npr. osam sati, pas će boks doživjeti kao neprijatan i stresan. Ako psa postepeno privikavamo (polako produljujemo vrijeme boravka u boksu, stavimo njegov ležaj u boks, hranimo psa u boksu) pas će boks prihvatiti kao ugodno mjesto, njegov brlog u koji će sam odlaziti jer se u njemu dobro osjeća i gdje ima potreban mir.
Svrha boksa je da vaš pas ima siguran kutak gdje se može maknuti kada god poželi. Naravno, boks mora biti odgovarajućih dimenzija za veličinu psa. Pas se u njemu treba normalno okrenuti, ustati, sjesti i leći. No treba paziti da boks ne bude ni prevelik.

Kako naviknuti psa na boks

Najvažnije je da psa ne prisiljavate da uđe u boks. Upotreba sile će kod psa razviti strah i otpor.

1. U boks stavite par komadića psu omiljene hrane. Otvorite vrata od boksa i pustite psa da sam uđe u boks. Dok traži hranu po boksu, zatvorite vrata na par sekundi i opet otvorite.

2. Stavite njegov ležaj u boks i počnite s produljivanjem boravka psa u boksu, ali postepeno. Prvi dan 5 minuta, drugi dan 10 minuta, treći pola sata i tako dalje.

3. Stavite kost ili nešto za žvakanje u boks i zatvorite vrata od boksa. Pas će vjerojatno tražiti sam da uđe u boks po kost. Otvorite mu vrata i kad uđe u boks, zatvorite za njim. Kad pojede kost, pustite ga van iz boksa. Isto tako dobro bi bilo da većinu svojih obroka jede u boksu dok se ne navikne na njega.

4. Koristite Kong ili neku drugu prikladnu igračku u koju se mogu staviti nagradice, osobito ako se radi o štenetu. U igračku stavite konzervu, bananu, omekšalu hranu, jetrica. Kong možete prije korištenja staviti u duboko zamrzavanje tako da se hrana stvrdne i da postepeno otpušta i tako pruži dugotrajnu zabavu vašem psu. Ako se radi o štenetu, navedeno koristite kao što se koristi duda varalica kod djece. Kada je pas bio u šetnji, obavio je nuždu, igrali ste se, dobio je obrok i vrijeme je za dnevni odmor, ponudite mu Kong kako bi se sam uspavao. Kada pas zaspi zatvorite vrata od boksa.

Boks nikako ne smijete koristiti na način da s njim želimo kazniti psa. Postepeno, vrlo brzo pas će boks početi doživljavati kao ugodan prostor u kojem želi boraviti.

Kada koristiti boks za pse

Boks je jednostavno i praktično rješenje kada imate štene. S time ste spriječili pravljene štete i smanjili opasnost da štene nešto proguta. Također tijekom vožnje u automobilu boks je jako koristan. On sprječava da pas skakuće po autu, a prilikom automobilske nesreće može psu spasiti život. Isto tako boksovi su korisni za vrijeme boravka na izložbama dok pas čeka da dođe na red. U gostima ili na višednevnim izletima boks također može biti idealno rješenje.

Na našem zabavnom tečaju za štence učit ćemo o pravilnom korištenju boksa u odgoju štenaca.