Flexi povodnik – da ili ne?
Flexi povodnici pojavili su se na tržištu davne 1980 godine.
Njihova prvotna namjena  bila je isključivo u sportu kao pomoćno sredstvo u treninzima poslušnosti.
Koristili su se prilikom učenja opoziva i aportiranja.

U međuvremenu, njihova se namjena proširila, prodaja je krenula u maloprodajnim dućanima za kućne ljubimce i ljudi su ih počeli koristiti kao povodnik za šetnje.

U čemu je problem?

U nedostatku kontrole.

Što je pas vise ispred vas, to je mogućnost kontrole manja. Bilo kakva distrakcija koja  izaziva reakciju kod psa ,npr. mačka,drugi pas, bicikli,trkači ili sl, dovesti će do toga da u trenutku izgubite kontrolu.

Najčešće se događa da pas svom svojom silom povuče povodnik ( jer je već iskoristio kompletnu dužinu povodnika) i može vam se desiti da drška jednostavno odleti iz ruke i time ozlijedi psa ili bilo što, što mu se nađe na putu. Ako se to i ne dogodi često pas ima dovoljno prostora da neometano dođe do svog „cilja“ i dok je na povodniku.

Također riskirate povredu prsta ili ruke. Nije rijetkost da se flexi povodnik, koji je tanka traka ili sajla, omota oko prsta vlasnika i uzrokuje brojne ozljede.

Niti jedna ozbiljna škola za pse tijekom obuke neće sugerirati korištenje flexi povodnika, upravo zbog apsolutnog manjka kontrole i opasnosti od povreda vlasnika ili psa.

Flexi povodnik je koristan za već odgojene odrasle pse, bez problema u ponašanju, koji su pod apsolutnom kontrolom i znaju hodati na običnom povodniku bez povlačenja i
bez reakcije na događanja iz okoline

Vrlo je koristan i za pse nakon oporavka od neke ozljede, operacije….u slučaju da im je od strane veterinara preporučeno mirovanje i šetnja samo za obavljanje nužde. Time se psu, koji nema nikakvih namjera zloupotrebljavati danu slobodu, omogućava više prostora za obavljanje nužde.

 

U svim ostalim slučajevima, preporuka su obični povodnici različitih dužina.